Hammam is een eeuwenoud ritueel dat zijn oorsprong kent in centraal Azië. Later werd met invloeden van het Romeinse rijk dit ritueel verspreid over de gehele Arabische wereld. Dit leidde tot het Oosters badhuis, de Hammam. Hammam is afgeleid van het Arabische woord ‘Hamma’. ‘Hamma’ betekent heetwaterbron en verwijst naar de plaats waar de eerste Hammams werden gebouwd. In een Hammam is het warm en is er veel stromend water.

Het originele Hammam-ritueel bestaat uit drie onderdelen. Eerst wordt het lichaam volledig gescrubd met dode zeezout. Hierbij worden de dode huidcellen verwijderd en wordt de bloedsomloop gestimuleerd waardoor afvalstoffen beter door het lichaam worden afgevoerd.

Vervolgens wordt het hele lichaam heerlijk ingezeept met olijfzeep en met een spons verder behandeld. Als afsluiting wordt het hele lichaam gemasseerd met warme amandelolie. Deze behandeling is in de loop der jaren aangepast en wordt heden ten dage in verschillende varianten gegeven.

De lengte van de Hammam spons massage is afhankelijk van de wens van de klant. Deze kan worden gegeven in 45 of 75 minuten.

De massage wordt in de praktijkruimte van SMASH gegeven en kan ook op verzoek bij de mensen thuis worden gegeven.